Bilsemestertips 950X350

Søk og bestill reise

search
Hvor vil du reise?
Når vil du reise?
Reisende  

Roadtrip USA - Bra å vite

INNREISETILLATELSE FOR USA-REISENDE

Det er obligatorisk for kunder som reiser til USA underVisa Waiver Program (VWP) å søke om et «electronic system for travel authorisation" (ESTA) minst 72 timer før avreise. En slik søknad må også fylles ut selv om du bare mellomlander i USA. I slike tilfeller skal du skrive «transit» i feltet for overnatting. 

Søk om innreisetillatelse her


I de fleste tilfeller får du svar i løpet av noen sekunder om at en reise til USA er tillatt/godkjent. Hvis søknaden ikke blir godkjent, kan du bestille et visum via den amerikanske ambassaden. Noen ganger kan du få vente inntil 72 timer for å få godkjennelse.

 

USA har strenge vilkår når det gjelder kravet om maskinlesbare pass. Dette gjelder både for innreise til USA og reise via USA. Kontroller med den amerikanske ambassaden hva som gjelder for deg.
• Reisende til USA må sjekke inn senest 3 timer før avgang.
• Bagasjereglene må følges. Se informasjon på det enkelte flyselskaps hjemmeside.

 

KJØREKORT

Det amerikanske politiet forstår ikke alltid et norsk førerkort, og det er derfor smart å ta med et internasjonalt førerkort. Dette får du hos NAF. Det er ikke et krav å ha med et internasjonalt førerkort, men dersom politiet ikke «vil» forstå ditt norske førerkort, kan kontrollen ta lang tid.

 

VISUM FOR ROADTRIP I USA

Visumsøknader må du fylle ut på nettet her hjemme. Det går ikke å gjøre i USA. 

Søk om visum her

 

VALUTA

Vi anbefaler kredittkort og et mindre beløp i kontanter. Å ta med norske penger og veksle i USA er ikke å anbefale. Det er vanskeligere å veksle der enn hjemme i Norge, og valutakursen er dårligere.

 

ELEKTRISITET

I USA er spenningen 120 volt. Det går ikke å bruke våre kontakter. Adaptere får du kjøpt overalt.

 

RESEFORSIKRING

Det er viktig at du har en gyldig reiseforsikring som dekker både legehjelp og hjemtransport. Vi anbefaler også at du har en forsikring som dekker bagasjen dersom den skulle bli skadet eller forsvinne.

 

Å KJØRE BIL I USA

Noen trafikkregler i USA: Det er ikke tillatt for føreren å prate i mobilen under kjøring. I USA er det mange avgiftsbelagte veier og vi anbefaler deg å ha mynt tilgjengelig da mange ikke tar betaling med kort. I rundkjøringer har trafikk fra venstre forkjørsrett. Skulle du bli stoppet av politiet, steng av motoren, sitt i bilen med hendene godt synlig. Alle i bilen må ha sikkerhetsbelte på. Hver delstat har egne regler når det gjelder bilbarnestol. Leiebilleverandøren vet hva som gjelder i delstaten du leier i, skal du kjøre mellom ulike delstater så kontroller hva som gjelder for dem. Kjør ikke forbi skolebusser. Alle stater har sine egne hastighetsgrenser. Hastighetene nedenfor er kun en guide.

• Tettsted: 40km/h = 25mph
• Landevei: 90-100km/h = 55-65mph
• Motorvei: 112km/h = 70mph

Navigasjon: GPS er nødvendig, men det er viktig med et detaljert veikart også. Et kart hjelper deg hvis du vil ta snarveier, og er også bra dersom du vil bort fra motorveien og heller kjøre en mindre vei.

Førerkort: Ha førerkort og pass lett tilgjengelig i bilen i tilfelle det blir kontroll.

 

MAT

Av og til lønner det seg å spise frokost på billige supermarkeder som Coco's eller Wafflehouse. Maten har ok standard. Hvis du ikke kan leve uten hamburgere så har alle veikroer og restauranter det på menyen, og prisen ligger mellom $7 and $9. Hamburgerne serveres med pommes frittes og salat og er betydelig bedre enn hos kjente hamburgerkjeder. Prøv også microbryggeriene. De selger i tillegg til forskjellige sorter øl, også mat med god kvalitet til bra priser.

Dricks: Den offisielle regelen er å gi 15-20 % i driks. De fleste amerikanere gir 20 %. Du må også regne med 7-10 % i skatt i tillegg til prisen på menyen, avhengig av i hvilken stat du er i. Det koster med andre ord cirka 1/3 mer enn hva som står.

Alkohol: Avhengig av i hvilken stat du er, må du vise legitimasjon når du bestiller øl eller vin. Det spiller ingen rolle om du ser ut som om du er 85 år, du må vise legitimasjon. Det er derfor alltid bra å ha med seg førerkort og pass.