Greske retter du ikke må gå glipp av i Hellas

Et utvalg av greske retter du ikke må gå glipp av på din neste reise til Hellas.

Pastitsio (gresk lasagne)

Den greske versjonen av den klassiske italienske lasagnen, men ifølge mange mye bedre! Selv om begge rettene lages med pasta, kjøttsaus og bechamelsaus, er måten de tilberedes på helt forskjellig. Til pastitsio brukes bucatini eller penne-pasta i stedet for lasagneplater, og pastaen er bare basen i retten. På toppen av pastaen legges et tykt lag med kjøttdeigsaus som grekerne krydrer med kanel og andre krydder. Det er noe spesielt med å krydre kjøttsausen med kanel, og det samme gjøres med kjøttsausen til den klassiske retten moussaka. Til bechamelsausen som helles på toppen, tilsettes eggeplommer slik at det øverste laget av pastiche blir fast. En guddommelig pastarett med så mye smak som du ikke bør gå glipp av på din neste Hellas-reise!

Spanakorizo (spinatris)

Spanakorizo er en typisk gresk rett som spises mye av grekerne selv, men som dessverre er mindre kjent blant turister. Mange grekere vokste opp med spanakorizo på bordet, men var som barn flest ikke spesielt glad i retter med spinat. Smaken endrer seg imidlertid med alderen, og nesten alle voksne grekere anser spanakorizo som en viktig del av det greske kjøkkenet. Det er en enkel og rask rett med mye smak! For spinatelskere er dette garantert en hit. Retten kombinerer ris, spinat, løk, hvitløk og massevis av ferskpresset sitron. Perfekt å servere som hovedrett eller tilbehør.

Saganaki (stekt ost)

Ordet saganaki høres nesten japansk ut, men det er faktisk navnet på et populært gresk tilbehør. Saganaki er rett og slett et stort stykke stekt ost, vanligvis servert med honning på toppen. Saltet sammen med sødmen skaper en uslåelig kombinasjon. Saganaki kan lages med halloumi og fetaost, men gjøres oftest med de halvharde sauemelksostene kefalotyri eller kefalograviera. Hvis du kjøper disse ostene i en firkantet form i et supermarked i Hellas, står det ofte "saganaki" på emballasjen. Saganaki er superenkelt å lage og så utrolig velsmakende. Osten rulles i mel og stekes deretter til den har en brun, sprø overflate og et mykt indre.

Taramasalata (fiskerognsalat)

Denne blandingen eller dippen serveres vanligvis sammen med hvitt brød på greske restauranter og er vanlig å få med seg når man bestiller meze (gresk tapas). Røren er vanligvis rosa og får sin fine farge fra den rosa fiskerognen. For å lage taramasalata blandes fiskerogn med olivenolje, sitronsaft og brød til en jevn blanding. Taramasalata spises ofte av grekere på blåmandag, den første dagen i den greske påskefastetiden. Hvis du liker fiskerogn eller kaviar, bør du absolutt prøve denne blandingen hvis du får sjansen!

Souvlaki i pitabrød

Souvlaki i pitabrød er en av grekernes favorittretter. Selve ordet "souvlaki" betyr spyd, og hvis du bare bestiller "souvlaki" på restaurant, får du som regel svine- eller kyllingspyd. Kjøttet fra spydet spises ofte i et mykt, gresk brød og er en viktig del av det greske kjøkkenet. Det finnes ikke noe bedre enn grillet kjøtt med friske grønnsaker og tzatziki i nybakt pitabrød. Retten er proppfull av smak, og det er verdt å lete etter den beste pita souvlaki når du er i Hellas. Hvis du er i Athen, anbefaler vi souvlaki-kiosken O Kostas.

Spanakopita (pai med spinat og fetaost)

Pai med spinat og fetaost er svært populær på hele Balkanhalvøya. Den selges i nesten alle bakerier i Hellas, men også i land som Tyrkia, Serbia, Kroatia og Bosnia. Samme type pai har forskjellige navn i de ulike landene. I Hellas kalles paien spana(spinat)kopita og er en populær rett til frokost, lunsj, middag eller mellommåltid. Paien er laget av vekslende lag av butterdeig med en blanding av spinat, fetaost, egg og løk. Den er best når den kommer rett fra ovnen, for da er den på sitt beste. Kombiner med gresk yoghurt eller tzatziki og dypp den sprø paien i sausen for en fantastisk smaksopplevelse.
Nysgjerrig på Hellas? Finn din neste reise her!
Bygg din reise med Amelia, vår AI-reiseplanlegger