Søk og bestill reise

search
Praha
» Våre reisemål » Tsjekkia » Tsjekkia » Praha

Praha i Tsjekkia

En prisverdig kulturskatt i Europas midte!

Praha i Tsjekkia

Prag med sin vackra medeltida stadskärna har en rik historia, ett otroligt utbud av kultur, samt ett hektiskt nöjesliv. Her kan du handle i trendige motebutikker, bortgjemte antikvariater og moderne shoppingsentre. Velg og vrak blant barer og restauranter - du har det meste innen gangavstand - og til uforskammet lave priser.

Gamlebyen i morgenlys En spasertur over Karlsbroen i morgenlyset er virkelig en opplevelse. Gamlebyens torg med Tynkirken der Tycho Brahe ligger begravet, er også vel verdt et besøk. I klokketårnet på den andre siden av torget befinner også det berømte astronomiske uret fra 1400-tallet seg. Prahaborgen bør også besøkes og beundres - ikke glem å ta en titt inn i katedralen Svatý Vít. Stå tidlig opp, og ta en behagelig spasertur gjennom de jødiske kvarterene, hvor du vil merke historiens vingeslag. Avrund med et besøk på en av de mange kaféene rundt torget.

"Vi ses ved hestehalen" Å rusle oppover Václavplassen er også et must. Plassen har en stor symbolsk verdi som skueplass for protester mot fremmede okkupasjonsmakter og feiring av idrettstriumfer. Lengst oppe på Vaclavplassen står Myslbeks berømte verk, hestestatuen fra 1912. Hestestatuens hale er uten tvil det mest populære møtestedet for Prahabeboerne. Bare et steinkast unna ligger den pompøse statsoperaen. Ta kabelbanen opp til Petrínparken. Der finnes det en kopi av Eiffeltårnet, skjønt tre ganger mindre. 299 trappetrinn opp til en strålende utsikt. Vil du ha en riktig strålende utsikt over byen ovenfra, anbefaler vi det 216 m høye TV-tårnet.

Max Mara eller Kotva? Praha er i ferd med å bli et shoppingens paradis. Paradegaten Parízská med moteriktige merkebutikker, Na Príkope med litt mer dagligdagse merkebutikker og de store varehusene som f.eks. Tesco og Kotva. Det sistnevnte er tsjekkisk, og har et variert og ofte rimelig tilbud. Håndmalt, stedegen keramikk, klassisk og moderne krystalldesign fra Bohemia – kan også betraktes og beundres i rådyre Moser. CD-plater med klassisk musikk til lavpris på bl.a. Bontonland. Tsjekkiske skinnprodukter av god kvalitet, leketøy i tre og "loutka" (marionettfigurer) til barna. Smykker i granat, rav og vitavín - grønn stein fra elven Vltava. Og for ikke å glemme en flaske Becherovka, den tsjekkiske nasjonaldrikken (som ofte havner helt bakerst i barskapet). Markedet ved Havelský trh er morsomt, rimelig og sentralt beliggende, og har et fargerikt utvalg av produkter.

Det er tett mellom kroene i Praha Tsjekkisk husmannskost i store porsjoner kan få en hvilken som helst matelsker til å bli lyrisk. Praha har imidlertid mye mer å by på. Populære Kogo på Na Príkope i gamlebyen serverer italiensk mat som kan måle seg med den beste i Italia. Amerikanske Fridays, i samme gate, samt en masse etniske restauranter, gjør at du slipper å gå sulten. Hvis du vil spise virkelig billig og lokalt, skal du prøve Koruna i nærheten av Havelský trh. Her er det selvbetjening, ofte kø, meny på veggene (bare på tsjekkisk), men med bra mat og reale porsjoner. Ca. 30 SEK for hovedrett og en pils. Turistfeller som U Fleku og Novomestský pivovar er ikke desto mindre en morsom opplevelse. 606 (620)

Røykfylte jazzklubber og klassisk musikk Det blir mye jazz i Praha. På "U Malého Glena", på lillesiden, presenteres nye talenter. På "U Tigru" samles de intellektuelle, og på "Café Slavie" finnes det nå nesten bare turister. På den coole "Solidní Nejistota", bar/diskotek, samles de unge og vakre. Et større utvalg av klassisk musikk enn i Praha skal man lete lenger etter. Filharmonikerne holder til i Rudolfinum, og har stjernestatus. Det holdes konserter i 12 konserthus, i kirker, og om sommeren også utendørs i avsidesliggende parker og hager.

Barnas Praha Prahas zoologiske hage (U Trojského zámku), restituert etter oversvømmelsen i 2002, er en herlig opplevelse for alle aldersgrupper. Her er det lett å bli værende en hel dag. Europas nest største utstilling av gamle leketøy befinner seg i Prahaborgen - Jirská ulice 6. Petrínparken, en grønn bilfri oase - kan være deilig for lunger og ben. Vaktbyttet på Prahaborgen skjer hver hele time. Den beste tiden er kl. 12.00, da det også spilles fanfarer. Det kan være varmt i Praha i sommermånedene. Da kan det friste med en herlig dukkert i utendørsbassenget på Podolí (det kan være mye folk). Eller hvorfor ikke i det store nye badet (åpnet i 2008) Aquapalace Praha, Sentral-Europas største vannlandskap, beliggende en drøy mil utenfor sentrum. Liker du sjokolade, må du ikke gå glipp av et besøk på sjokolademuséet i Celetnagaten. Følg den spennende historien, se hvordan sjokoladen tilvirkes, og selvfølgelig, ta smaksprøver.

SEMBO LIKER "Dum u Cerné Matky Bozí" Kafé med kubisme i interiøret og kaffekopper (kafé i tredje etasje) samt en butikk i bunnetasjen. Celetná

"Bretschneider" En av de mange og sjarmerende, antikke bokhandlerne i gamlebyen, åpen man-søn 10-19. Tyn 2

"Alfons Mucha museét" Lite og koselig museum/galleri - en hyllest til den kanskje mest berømte kunstneren blant grunnleggerne av Art Nouveau. Panská 7

"U Provaznice" Herlig liten hospoda, enklere restaurant, i sentrum, dit også Prahabeboerne gjerne går. Provaznická 3

Pass på å Se Praha fra elven Vltava. Kanskje den beste løsningen for trøtte føtter til å bli kjent med byen. En herlig 2,5 timers tur med båt, og lunsj om bord, ca € 26/pers (barn, ca. € 22). Den korte byrundturen (ca. 2 timer) med buss og til fots, gir deg en bra og konsis oversikt over noen av severdighetene i "Den gylne byen, ca. € 13/pers (barn, ca. € 7).