Søk og bestill reise

search
Hornborgasjön Skaraborg
» Våre reisemål » Sverige » Mellersta Sverige » Hornborgasjön Skaraborg

Hornborgasjön Skaraborg i Sverige

Hornborgasjøen er et populært sted å besøke store deler av året på grunn av sin vakre natur, Skara Sommarland og sist, men ikke minst, tranedansen om våren.

Hornborgasjön Skaraborg i Sverige

Hornborgasjøen og dens omgivelser har vært et naturreservat siden 1999.

Hornborgasjøen regnes som en av Sveriges rikeste fugleinnsjøer, og den ligger vakkert til på fjellplatået Billingens fot i et gammeldags kulturlandskap. Med kulturlandskap menes hvordan våre forfedre forvaltet landsbygden med enger, buvei, steinmurer og beskjærte trær. Dette mangfoldet er et viktig miljø for mange dyrearter. En unik restaurering for å gjenskape fugleinnsjøen begynte på 1980-tallet. Siv ble tatt bort, strandskog felt og kanaler tettet igjen. Noen år senere begynte vannet å stige. Det var klart i 1995.

Tranen er ikke bare Västergötlands landskapsfugl, den er også et sikkert vårtegn. I mars og april hvert år samles mange tusen traner ved Trandansen. Dette er et skuespill som tiltrekker seg mange besøkende hvert år. Men det er mange flere fuglearter som holder til rundt innsjøen, blant annet svaner, hegrer og vadere.

Fjellplatålandskapet mellom de store innsjøene Vänern og Vättern er gammel svensk kulturbygd med historiske Varnhems kloster (5 km), Skara, Falköping og Skövde (20 km).

Skara er i dag hovedsaklig knyttet til Skara Sommarland, Sveriges største vann- og fornøyelsespark. Men byen går langt tilbake i historien som blant annet bispedømme. Skara domkirke er vel verdt et besøk.

Falköping, beliggende på Falbygden mellom platåfjellene Mösseberg og Ålleberg. Et viktig handelssted siden middelalderen som senere utviklet seg til et viktig jernbanepunkt. Mösseberg er et naturskjønt friluftsområde. De besøkende bys på ulike typer rekreasjon som turstier, badesjø, obervasjonstårn og mer. Det sagnomsuste Ålleberg tilbyr en fantastisk utsikt over Falbygden. Dette er seilflyets Mekka, og det var her seilflyet ble introdusert på 1930-tallet. Sagaen sier at Ållebergs ryttere er i full utrustning og sover i en hemmelig hule for å kunne rykke ut i tilfelle Falköping er i fare.